/* */

Dojenje

Dojenje je nešto što bi trebalo da je sasvim prirodan izbor za mamu i bebu. Ono se često nepravedno povezuje sa bolom i nekim neprijatnim iskustvima, nažalost. Ipak, činjenice ukazuju da su odlučnost, volja i dobra informisanost već rješenje pola problema. Majke koje su odlučne u namjeri da će dojiti bebu imaju velike šanse da u tome uspiju. Nekima je potrebna podrška i pomoć od samog starta, a nekima ne. Opet, sve smo različite, ali nam je isti cilj. Zato je bitno majci koja namjerava dojiti bebu pružiti svu moguću podršku i uputiti je po pomoć ako joj je potrebna. Pomoć se može sastojati i u običnom telefonskom razgovoru ako je sa druge strane stručnjak koji može pomoći mami da shvati u čemu je problem i da joj ukaže na eventualne nepravilnosti koje može da ispravi.

La Leće Liga Srbije (lllsrbija.com) je ogranak međunarodne organizacije La Leće Lige koja podiže svijest o dojenju. Svake godine se obuči određen broj mama koje postanu liderke i one volonterski pomažu mamama koje žele da doje.

Novorođenče ima samo tri zahtjeva: toplinu majčinog zagrljaja, majčino mlijeko i sigurnost u njenim rukama. Dojenje zadovoljava sve tri.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X